Nyheter

2011-09-28

Tjuvkika i Tidningen Hemvärnet

Nummer fyra av Tidningen Hemvärnet är snart ute i brevlådan hos dig som är knuten till Hemvärnet. Men redan nu kan man tjuvkika på webben. Här hittar du pdf-upplagan.

2011-09-26

Missa inte senaste numret av Tjugofyra7

Nu är senaste numret av Myndigheten för samhällssäkerhet och beredskaps tidning Tjugofyra7 ute på webben.

Bland mycket annat hittar du en intervju med försvarsminister Sten Tolgfors och hans syn på civil-militär samverkan.

Trevlig läsning.

2011-09-22

Ökat tryck på Barents Rescue

Den underliggande katastrofen i övning Barents Rescue är ett dammbrott i Projus dammen och vattenmassorna som tagit sig fram efter älvdalen ner mot Bottenviken har allteftersom skapat flera problem. I Boden övade räddningstjänsten under gårdagen att sätta upp vattenbarriärer. Gårdagens tågolycka orsakades av att vattenmassorna underminerat banvallen vilket gjorde att två vagnar välte.

2011-09-21

Tågolycka rivstartar Barents Rescue

Övningen Barents Rescue rivstartade i morse med en tågolycka i Jokkmokk där ett tåg spårat ur och två vagnar välte av spåret. De övade fick fullt upp med att samordna räddningen och i spelledningen kunde personalen följa händelserna på platsen via polisens helikopterkamera.

I övningen jobbar nu räddningsstyrkor från de deltagande länderna med att få bort alla tågpassagerare från olyckan, ett knepigt fall att lösa eftersom terrängen är besvärlig.

2011-09-20

Deltagarna har anlänt till Barents Rescue

Under måndagen anlände de ca 700 deltagarna från Sverige, Finland, Norge och Ryssland som ska delta på Barents Rescue. Efter inskrivning och säkerhetsgenomgång var det dags för invigningsceremoni på Boden Arena.

2011-09-20

Halmstad lottakår på frammarsch

Anki Danielsson, som är kårchef i Halmstad lottakår, intervjuades nyligen i Lokaltidningen. Hon berättar om nytändningen som kåren fått och hur många nya medlemmar ansluter.

Läs hela artikeln här.

2011-09-19

Lotta-blogg på försvarets webb

I förra veckan lanserade Försvarsmakten en bloggportal. Här hittar du bloggar som på ett eller annat sätt berör försvarsverksamhet.

Bland andra återfinns här lottan Jenny Olsson som skriver om hur det är att vara bevakningslotta i ett insatsförband.

Läs hennes blogg här.

2011-09-15

Lottor deltar på övning Barents Rescue

Just nu pågår Barents Rescue uppe i Norrbotten. En stor övning med deltagare från Sverige, Norge, Finland och Ryssland där gränsöverskridande hjälp och olycksberedskap övas. Scenariot är ett dammbrott som i sin tur skapar flera svåra händelser då de svenska resurserna inte räcker till utan hjälp begärs från grannländerna.

2011-09-12

Söderhamns lottakår i rekryterartagen

På Svenska lottans dag i lördags tog många kårer chansen att synas lite extra och berätta om verksamheten.

Söderhamns lottakår fanns på plats på stan med uniformer, broschyrer och glada leenden.

Läs mer om det på helahalsingland.se.

2011-09-10

Svenska Lottans dag

10 september 1924 bildades Svenska Lottakåren och idag firar vi därför Svenska Lottans dag. En dag där du säkerligen kommer att se många kvinnor runtom i landet som bär sin lottabrosch. Ta tillfället i akt att fråga dem om deras engagemang och be dem berätta sin lottahistoria. 

Sköt dig själv